Deep Mexico

Η κουλτούρα του Μεξικό είναι έντονη και συναρπαστική όπως και η κουζίνα του.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Sip don’t shoot

Αν θες να απολαύσεις πραγματικά την Tequila, οφείλεις να της δώσεις τον χρόνο της. Γι' αυτό, δεν θα δεις ποτέ έναν γνήσιο Μεξικάνο να κατεβάζει μονοκοπανιά το σφηνάκι του! Αντιθέτως, θα απολαύσει τα αρώματα αυτού του μοναδικού αποστάγματος πίνοντάς το γουλιά-γουλιά σε ένα παραδοσιακό ποτήρι cabalito, που είναι λίγο πιο ψηλό και στενό από το γνωστό μας σφηνοπότηρο, είτε μόνο του είτε συνοδεύοντας το με ένα σφηνάκι sangrita, δηλαδή ένα μείγμα τομάτας και άλλων εσπερειδοειδών.

Τώρα έμαθες ότι για να απολαύσεις πραγματικά την Tequila, πρέπει να την πιείς γουλιά-γουλιά. Αν θες να μάθεις περισσότερα για την αγαπημένη σου Tequila, έλα στις Tequilerias των Amigos και ζήτα από έναν barman να σε μυήσει στα μυστικά της!

Μεξικάνικα τατουάζ

Τα τατουάζ αποτελούν σημαντικό μέρος της μεξικάνικης κουλτούρας. Εκτός από τους κλασικούς μεξικάνικους σκελετούς, που μας έρχονται πρώτοι στο μυαλό, τα σχέδια που επικρατούν σήμερα είναι κυρίως ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτικά. Τα τατουάζ στη μεξικάνικη κουλτούρα χρονολογούνται από το 1300 και ίσως και ακόμη πιο παλιά, αφού πολλές φυλές, όπως οι Αζτέκοι, τα χρησιμοποιούσαν ως διακριτικά της φυλής τους ή ακόμη και ως μέσο εκφοβισμού στη μάχη.

Τα ιστορικά τατουάζ που κυκλοφορούν σημερα, εμπνεύονται κυρίως από τη φυλή των Αζτέκων και συχνά απεικονίζουν τον ήλιο Θεό.

Τα θρησκευτικά τατουάζ από την άλλη, έχουν ως πηγή έμπνευσης τη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, με σχέδια όπως την εικόνα του Χριστού ή της Παρθένου Μαρίας, γνωστή στο Μεξικό και ως η Παρθένος της Γουαδελούπης.

Οι Μεξικάνοι που ζουν στις ΗΠΑ συχνά επιλέγουν ένα πολιτικό τατουάζ, με κύριο στόχο να αναδείξουν την υπερήφανη καταγωγή τους ενάντια στο αντιμεταναστευτικό κίνημα ή να υπενθυμίσουν τα δικαιώματα των μεξικάνων εργατών.

Τέλος, μεγάλη μερίδα των Μεξικάνων επιλέγει να "χτυπήσει" ένα τατουάζ που συμβολίζει την υπερηφάνια του για την πατρίδα και την καταγωγή του. Αυτά τα τατουάζ μπορεί να απεικονίζουν ακόμη και ολόκληρα τοπία μιας γνωστής περιοχής!

Το θαύμα του nixtamal

Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των μεσοαμερικανικών φυλών στον υπόλοιπο κόσμο ήταν η "μαγική" συνταγή του nixtamal, μιας διαδικασίας που μετατρέπει τον αραβόσιτο σε πολύ πιο θρεπτικό και γευστικό συστατικό. Χωρίς το nixtamal δεν θα είχαμε τις tortillas. Και χωρίς τις tortillas δεν θα είχαμε τα tacos, τα fajitas, τα enchiladas...

Πώς φτιάχνεται το nixtamal
Ακόμα και σήμερα η συνταγή του Masa de nixtamal είναι ακριβώς η ίδια όπως τα αρχαία χρόνια.

1 kg αραβόσιτο
3 κουταλιές ασβέστη

Προετοιμασία
1. Αφήνουμε τον ασβέστη να διαλυθεί σε 3 λίτρα νερό όλο το βράδυ.
2. Αφαιρούμε οποιαδήποτε σκληρά κομμάτια από τον αραβόσιτο, τον πλένουμε καλά και τον στραγγίζουμε.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, με τον ασβέστη και τον αραβόσιτο και αφήνουμε το νερό να βράσει μέχρι να γίνει κίτρινο, ενώ ξαφρίζουμε.
4. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ.
5. Το επόμενο πρωί, αλλάζουμε το νερό της κατσαρόλας 2-3 φορές μέχρι να ξεπλυθεί καλά ο αραβόσιτος.
6. Στραγγίζουμε καλά και τρίβουμε υπομονετικά το μίγμα με το χέρι μέχρι να αφαιρεθούν όλοι οι πυρήνες.
7. Αλέθουμε τους πυρήνες που αφαιρέσαμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.

Η παραπάνω διαδικασία είναι δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα γι' αυτό και πλέον γίνεται από επαγγελματικούς μύλους.

Συνταγή guacamole
Το guacamole είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά πιάτα στο Μεξικό. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ντιπ με τα αγαπημένα σου nachos ή τις tortillas ή να συνοδεύσεις οποιοδήποτε μεξικάνικο πιάτο με κρέας.
Υλικά
  • 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
  • 1 λάιμ
  • 1 μεσαίο λευκό κρεμμύδι (σε κυβάκια)
  • ¼ της κούπας κόλλιανδρο (ψιλοκκομένο)
  • 1 μεγάλη τομάτα (σε κυβάκια)
  • αλάτι
  • λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά jalapeno
Οδηγίες
Κόψε τα αβοκάντο στη μέση, αφαίρεσε το κουκούτσι και χώρισέ τα από τη φλούδα με ένα κουτάλι. Λιώσε τα αβοκάντο σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και αμέσως στύψε ένα φρέσκο λάιμ για να μη μαυρίσουν. Πρόσθεσε αλάτι, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μια μεγάλη τομάτα κομμένη σε κυβάκια. Ολοκλήρωσε το guacamole σου με λίγα κομμάτια από καυτερή πιπεριά jalapeno. Έτοιμο!
Η προέλευση της Margarita

Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς cocktail. Μια από τις πιο πρόσφατες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το cocktail φτιάχτηκε για μια πρώην χορεύτρια του Ziegfield, την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην tequila.
Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει την Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο cocktail Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμαζε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Απ’ την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales.

Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση που θέλει τη Margarita να δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ποταπαγόρευσης, όταν οι Αμερικάνοι κατέφευγαν στα σύνορα για να απολαύσουν λίγο αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση η Margarita είναι μια παραλλαγή του γνωστού αμερικάνικου Cocktail “Daisy”, όπου όμως αντί για brandy έβαζαν tequila. 

Ανεξάρτητα ποια ιστορία επιλέξουμε να πιστέψουμε, ένα είναι σίγουρο, ότι η Margarita είναι ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail σε όλο τον κόσμο! 

Σελίδες